strona główna - Ziemniaki Hasselback

Ziemniaki Hasselback

wstecz

 

Ziemniaki Hasselback z boczkiem 

Składniki:


- 3 duże ziemniaki podobnej wielkości 

- 6 plastrów boczku rollowanego pieczonego Kabanos 

- pół szklanki startego, ulubionego sera (np. cheddar) 

- łyżeczka suszonego rozmarynu 

- łyżeczka suszonego tymianku 

- łyżeczka papryki słodkiej 

- pół łyżeczki papryki ostrej (można pominąć) 

- sól, pieprz 

- szczypiorek

- olej słonecznikowy lub rzepakowy 


Ziemniaki dokładnie umyj, nie obieraj. Ponacinaj ziemniaki w cienkie plastry, nie dokrajając ich jednak do końca. Ważne jest, żeby podstawa ziemniaka została nienaruszona. By to ułatwić, możesz położyć ziemniaka pomiędzy dwoma pałeczkami do jedzenia - nóż zatrzyma się około 2 mm od deski do krojenia. 

Każdego ziemniaka posmaruj dokładnie olejem, dbając o to, by pomiędzy każdym plastrem był olej. Boczek pokrój we wstążki, włóż wstążkę boczku co drugi plaster ziemniaka. Na koniec posyp suszonymi ziołami oraz papryką. 

Piekarnik nagrzej do 180 stopni z termoobiegiem. Ziemniaki piecz około 30 minut pod przykryciem z folii a następnie 20 minut bez przykrycia. W trakcie pieczenia plastry ziemniaka rozchylą się i zrumienią. Na ostatnie 3 minuty wyjmij ziemniaki, posyp startym serem i zapiecz. Podawaj gorące, posypane drobno pokrojonym szczypiorkiem, z solą i pieprzem. 

 

wstecz