Ziemniaki Hasselback
wstecz
Ziemniaki Hasselback z boczkiem
Składniki:
- 3 duże ziemniaki podobnej wielkości
- 6 plastrów boczku rollowanego pieczonego Kabanos
- pół szklanki startego, ulubionego sera (np. cheddar)
- łyżeczka suszonego rozmarynu
- łyżeczka suszonego tymianku
- łyżeczka papryki słodkiej
- pół łyżeczki papryki ostrej (można pominąć)
- sól, pieprz
- szczypiorek
- olej słonecznikowy lub rzepakowy
Ziemniaki dokładnie umyj, nie obieraj. Ponacinaj ziemniaki w cienkie plastry, nie dokrajając ich jednak do końca. Ważne jest, żeby podstawa ziemniaka została nienaruszona. By to ułatwić, możesz położyć ziemniaka pomiędzy dwoma pałeczkami do jedzenia - nóż zatrzyma się około 2 mm od deski do krojenia.
Każdego ziemniaka posmaruj dokładnie olejem, dbając o to, by pomiędzy każdym plastrem był olej. Boczek pokrój we wstążki, włóż wstążkę boczku co drugi plaster ziemniaka. Na koniec posyp suszonymi ziołami oraz papryką.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni z termoobiegiem. Ziemniaki piecz około 30 minut pod przykryciem z folii a następnie 20 minut bez przykrycia. W trakcie pieczenia plastry ziemniaka rozchylą się i zrumienią. Na ostatnie 3 minuty wyjmij ziemniaki, posyp startym serem i zapiecz. Podawaj gorące, posypane drobno pokrojonym szczypiorkiem, z solą i pieprzem.
wstecz